Ystad

Sandhamn – Ystad

Tidig morgon med start i soluppgången med sikte på Ystad. Ganska många båtar i rörelse då det varit blåsigt några dagar och det verkar vara ganska många Tyskar påväg hem. En ganska stillsam resa ända tills Skillinge då vi fick vinden (7-9 m/s) och vågorna rakt i näbben. Blev lite stamp tills vi passerat Ale stenar och gick längre från land över sista bukten mot Ystad.

Ystad är ett mycket trevligt ställe och bra hamn men! Jag ringde hamnen 5 h före ankomst och talade med en ung tjej som är hamnvärd och frågade om jag kunde reservera en plats men svar blev nej går inte. När vi kommer in i hamnen vid 16 tiden fanns det mänga platser mellan Y-bommarna men trots det låg det 2 båtar på ca 7+8 m och 2 runt 35 fot, alla dessa kunde lagt sig på Y-bom. Ringde samma hamnvärd igen och frågande om hon kunde flytta på de minsta och hon återkom och sa att de kunde inte det för de hade druckit alkohol. Tjejen hade ingen aning om det fans plats på kajen eller mellan Y-bommar men menade att mindre båtar inte skulle ligga på kajen. Undrar om hon lämnat hamnkontoret över huvudtaget? Vi la oss utanpå en segelbåt men som vanligt under kvällen kom det ytterligare många båtar och många över 45 fot. Dessutom visade det sig att en annan båt hade fått en plats reserverad!

Hamnkapten kan inte ha gett de 3-4 unga tjejerna några instruktioner om hur de skall jobba i hamnen. De mindre båtarna som lagt sig på kajen tänkte bara på sig själva och inte på att det kan komma större båtar, inte deras fel med mycket dåligt av hamnen! Jag såg hamnkapten förra gången vi var där och det var samma gubbe sen kanske 10 år, har pratat med honom många gånger, en trevlig gubbe.


Comments are closed.