Gotland by car

Igår hyrde vi en bil och tog en tur till Östra sidan av Gotland. Väldigt varmt med nästan ingen vind och en gammal bil utan AC.

Första stoppet blev en gammal militäranläggning där 5000 man brukade bemanna kanonerna strax utanför Tingstäde. Därefter Marin och flyg museet på andra sidan byn med flyg och marinhistoria. Vi åkte vidare till Slite med lunch i hamnen för att sedan se på Raukar på Asunden. En trevlig varm dag på land.

Raukarna på Gotland är en kvarleva av den korallrev som bildats för c:a 400 miljoner år sedan i ett tropiskt hav, under den s.k. silurperioden. När korallreven fossiliserades packades lagrad kalksten och lerig märgelsten, vilket täcktes senare av is. För c:a 10 000 år sedan började landet höja sig allteftersom ismassorna smälte. Havet började bearbeta den mjuka delen av berggrunden, men inte revkropparnas hårda kärna som stod kvar som isolerade stenpelare.

Det finns raukar på ett 25-tal platser på ön Gotland. De största raukfälten finns på norra Gotland och Fårö, samt på mellersta Gotlands ostkust, på Karlsöarna och på Storsudret i söder.


Comments are closed.