Samsö – Ebeltoft

Tidig start från Samsö till Ebeltoft där det alltid är mycket båt och ännu fler när prognosen säger kuling imorgon. Med 2h kvar ringde jag hamnkapten för att säkerställa plats och han sa att det var inga problem. Lätta vindar under 3 m/s hela vägen tills vi rundade Ebeltoft udde med 700 m kvar till hamnen och då steg vinden till 8-10 m/s med vindriktning sidovind i hamnen. Inne i hamnen fanns det bara 2 helt värdelösa platser mot kaj med boj på 22 m. En 20 m lucka på kajen var reserverad och det låg en 7 meter båt där? Ringde hamnkapten igen och han förstod att vi inte ville lägga oss på bojplatserna. Efter lite resonemang sa han att den reserverade kajen blir ledig om 2h.

Vi bestämde oss för att vänta så man kan säga att det var bra träning att lägga båten med aktern mot vinden och ligga stilla med växel i under 2h. Vi såg ingen aktivitet vid båten utan istället åt man lunch på en bänk som om man hade all tid i världen. Med stigande irritation hos Jönsson som undrade varför man inte kunde flytta båten till en ledig liten plats! Men efter 2h kom en kranbil ned för att masta av och lyfta båten. Det visade sig att barnbarn hjälpte morfar/farfar med att ta up båten som inte var körbar. 15 min senare låg vi på kajen och den gamle mannen tyckte vi varit väldigt tålmodiga.

Det var helt klart värt att vänta på kajplasten för Ebeltoft är alltid mycket trevligt och denna gången åt vi middag på Restaurang Stockfleth 75 m från båten som serverade fantastisk mat. Första dagen i deras restaurang och andra gången i en liten kub på kajen. Man måste boka bord då restauranger är väldigt välbesökt.


Comments are closed.