Palma – Barberata (Spaniens Atlantkust) 491 Nm

I fredags gick vi ut genom Gibraltar, härlig känsla måste jag säga. Vindprognosen lovade O 5-6 m/s vilket stämde. Jag hade läst att det nästen alltid blåser mer i Gibraltar sund vid O eller V vind pga av höga berg på båda sidor av sundet. Vi gick med utåtgåande tidvatten på ca 1,5 kn (enligt plan). 1/3-del genom sundet började vinden öka till 8-9 m/s som vi hade förväntat oss. Vad vi inte hade förväntat oss var att vinden ökade till 12-13 m/s på det smalaste stället (vilket ändå är ganska brett) och sedan när vi närmade oss Trafalgar där sundet börjar öppna upp och vi skulle hålla mot NV ökade vinden till 16 m/s. Sjön växte ganska snabbt men med vinden och vågorna i ryggen var det ingen direkt dramatik. Den vinden stog sedan i ca 10 Nm och när vi hade 6-8 Nm kvar på sundet började det avta, 9-12 m/s. Vi rundade en udde och gick mer mot N och vinden var nere på 6-7.

Jag ringde hamnen i Barbarate för att boka plats, för säkerhets skull då vi skulle ankomma vid solnedgången. Hamnen låg 18 Nm bort. Efter en 30 min eller så vände vinden 160 grader på 200 m. Vinden ökade sedan hela vägen fram till hamnen till 7-8 m/s. Solen började gå ner och när vi passerade den gigantiska vågbrytaren var vinden 1 m/s, inte dumt med en ny stor tung båt som man inte har hunnit få riktiga känslan för i hamnar ännu.

Berberata – en mycket bra och skyddad hamn med tidvatten på ca 2m. Rimlig kostnad på 530 kr med el och vatten, helt ok.

Mellan Palma och Barbareta tog vi två kortare nätter på ankare, sydspetsen på Ibiza och strax innan Malaga. Hyfsat bra marscherat tycker jag nog.

Nu har jag gått ca 1200 Nm på resan mot Sverige men det är en lång bit kvar.


Comments are closed.