Sicilien – Göteborg, summering av resan

För lite mer än 1 år sedan trodde vi att vi skulle kunna segla hem på 4-5 veckor från Sicilien. Nu med facit i handen tror jag det hade blivit svårt. Men om vi inte hade blivit liggande i 10 dagar väntande på båt dokument skulle vi nog lämnat båten i Holland vilket hade varit stor skillnad. Vi lämnade tillslut Italien utan alla dokument, vi har heller inte ännu fått allt vi då behövde med då Transportstyrelsen gjort om reglerna för vad som är båt och fritidsskepp behöver vi inte heller de saknade dokumenten. Vi skulle gått redan när vi fick bekräftelse på att Franska flaggen var annullerad. Lätt att säga såhär i efterhand.

Vi har gått 3554 nm från Riposto, Sicilien, förra året gick vi 1700 nm och i år resten. En fantastisk resa med mycket lärdomar om väder, vind och annat. Om inte autopilotinstrumentet hade gått sönder (det kostande oss 6 dagar) skulle vi kunna tagit det lite lugnare på vägen hem i år.

Att gå 100 nm per dag eller mer blir lite halvjobbigt efter 2 veckor eller så. Nattseglingarna vi gjort har varit mycket bra, utom en som jag och Håkan gjorde i medelhavet som var riktigt jobbig.

Dimma fungerar också utan större problem. Gäller bara att lita på radar och AIS och då är det inga problem även vid nästan 0 sikt. Och nu vet vi att dimma är vanligt i närheten av Roscoff men ligger oftast nära land och försvinner efter en 10-15 nm eller så. Samma gäller för Engelska kanalöarna, lokalt väder.

Båten – allt är över förväntan med båten! Okej strul med instrument är inget man vill ha men jag viste när vi köpte båten att allt skulle bytas, kanske inte direkt men nu är det klart. Vi var väldigt nöjda med vår förra båt och vi sa att om denna är lika bra är vi nöjda. Detta är en helt annan båt, storleken, tyngden och bredden gör att allt ändras. Vi gått i olika väder och vind utan minsta problem. Fördelen med att köpa båt långt bort är att men känner sin båt när man kommer hem.

Vind – förra året var det ingen vind alls och igår var det ingen vind eller plattläns så det har blivit en hel del motorgång eller motor och segel. Skall man gå 3554 nm på begränsad tid kan man inte ligga och svalpa i 5 kn eller så.

Lågvatten:

Vånta på dokument. Strul med instrument. Ingen vind. Dimma.

Högvatten:

Segla ut genom Gibraltar. Roscoff. Antrax. Biscaya. Delfiner. Gijon. Solnedgångar och soluppgångar till havs. Ankring på Sark.

Skulle vi göra resan igen? Japp absolut, med lite annat upplägg. Om du planerar köpa båt i Europa svarar vi gärna på eventuella frågor.

Ett trevligt äventyr som nu är slut.


Comments are closed.