Äventyr…

Förra söndagen lämnade vi Öckerö hamn på förmiddagen, med en västlig vind snett akter ifrån om 12-15 m/s. Vi gled sakta med motorn i växelläge i 4 kn, när vi passerade vågbrytaren stannade båten upp som om vi gått på grund, en snabb blick på djupmätaren visade 5 meter? 30 sekunder senare stannade motorn, nogåt hade fastnat under båten. Vi forsatta i 4 kn i den starka vinden, tittade bakom båten och såg något som var 8-9 meter lång släpande bakom båten, fick svårt att styra åt styrbord, tänkte helvete vi har fått en presenning i propellern!! Vinden tryckte båten mot berget norr om vågbrytaren, nu blev det bråttom att rulla ut några meter på rullen, fick ut några meter och lyckades styra upp mot styrbord och klarade bergen men några meter marginal. Provade att starta motorn igen, propellern gjorde några varv och stannade igen. Kändes som att en del av presenningen gick sönder och båten blev lite lättare att styra. 

Det ligger ganska många båtar kvar på land i hamnen på Öckerö och det måste varit en presenning som blåst i vattnet från en av dem. Vi var andra båten som lämnade hamnen, Elida gick ut 15 min före oss men klarade sig. 

Vi ropade upp Sweden rescue på VHF och fick svar. Efter lite överläggning enades vi om att jag skulle segla söderut och bli mött av sjöräddningen från Hovås utanför vår hamn, tur att det var västlig vind. Vi seglade på, när vi skulle gå över Rivöfjorden hade vi 21 m/s som mest och kraftig sjö från sidan, vi gjorde hela 8 kn med 3-4 meter segel ute på rullen och med drivankare under båten. Utan för hamnen mötte sjöräddningen upp, enades om att jag skulle segla in i hamnen där man fångade upp båten och sedan körde mig till min båtplats. 

   

En minut efter att vi ropat på Sweden rescue ringer telefonen, det var Torbjörn vår båt granne som hårt vårt anrop, han frågar omhan skall komma ut med sin båt och hjälpa oss, snacka om bra båtgrannar! Vick bra hjälp av alla våra båtgrannar när vi angjorde bryggan. 
Stort tack till sjöräddningen som gjorde ett perfekt jobb. Detta var faktiskt första gången på de 29 år som jag haft båt använt sjöräddningen för egen räkning, har ring dem några gånger för att hjälpa andra men inte själv. Men om man tänker att vi gör ca 90-95 nätter i båten per år så är det bara en tidsfråga…

Hoppade i vattnen i hamnen, tur men har torrdräckt, sågade med en båtfil av den uppsnurrade presenningen, resten måste tas bort när jag har luft med mig ner. 

 


Comments are closed.